• Table top vježba

  Dana 04.12.2018. godine udruženje građana “DON” koje je konsultant UNDP-a na projektu “Transfer tehnologija u upravljanje rizikom od poplava u slivu Vrbasa”, je organizovalo Table top vježbu sa predstavnicima opština Bugojno, Donji Vakuf,Jajce i Gornji vakuf – Uskoplje. Vježbi su prisustvovali predstavnici civilne zaštite, vatrogasaca, crvenog krsta,komunalnih preduzeća, doma zdravlja,opština kao i predstavnici Kantonalne civilne zaštite. Vježba je podrazumjevala simulaciju opasnosti od poplava za svaku od Opština posebno i postupanje u situaciji u skladu sa scenariom.

  [Detaljnije…]

 • Fond za filantropiju

  Udruženje građana „DON“, već 15 godina, kroz strateški program Rad na građenju zajednica, unapređuje kvalitet življenja unutar mjesnih zajednica, odgovarajući na potrebe građana i nudeći nova rješenja za probleme u samoj mjesnoj zajednici. [Detaljnije…]

 • Info štand – Inicijativa za zajednice u službi građana

  Udruženje građana “DON” iz Prijedora u okviru projekta “Nove mjesne zajednice za novu loklanu vlast u BiH” je organizovalo info štan putem kojeg je pozivalo građane Prijedora da podrže akciju CCI-a, DON-a i 50 partnerskih organizacija kojim traže da mjesne zajednice konačno budu u službi građana. A to je moguće kroz zakonske izmjene u oblasti lokalne samouprave na nivou Republike Srpske. Ovim izmjenama je predviđeno da mjesne zajednice budu funkcionalne i efikasne te da budu mehanizam putem kojeg će građani biti aktivno uključeni u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.

  Pozivamo zato poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da usvoje ovu Inicijativu koja će se uskoro naći na njihovom dnevnom redu u okviru predloženih izmjena zakona o lokalnoj samoupravi. Ističemo da je  Ministarstvo lokalne samouprave Republike Srpske već prepoznalo istu kao korisnu na dobrobit svih građana. Mi građani hoćemo da biramo one koji upravljaju našim mjesnim zajednicama, da znamo šta se planira graditi na prostoru naše mjesne zajednice, hoćemo jednostavno ljepše mjesne zajednice u kojima živimo.

  Projekat je finansijski podržan od EU.

   

  Fotografije sa info štanda možete pogledati OVDJE

 • Okrugli sto u okviru projekta “Nove mjesne zajednice za novu lokalnu vlast u BiH”

  Udruženje građana “DON” je 19.02.2013. godine u Hotelu „Park“ u Doboju je organizovalo okrugli sto. Učešće u radu Okruglog stola su uzeli predstavnici lokalne uprave, predstavnici nevladinih organizacija i predstavnici Mjesnih zajednica. Na Okruglom stolu je predstavljen projekat „Nove mjesne zajednice za novu lokalnu vlast u BiH”, te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi RS.

  Kroz rad okruglog stola iznešeno je niz prijedloga i komentara, što će biti od suštinske važnosti za dalji tok rada na novom modelu mjesnih zajednica.

  Kroz pomenuti projekat CCI i partnerska organizacija “DON” iz Prijedora žele postići slijedeće:

  Promjenjen pravni okvir u BiH koji definiše poziciju i ulogu mjesne zajednice kroz kreiranje juridističke forme prijedloga za izmjene zakona o lokalnoj samoupravi u oba entiteta te podnošenje pravne inicijative ministarstvima i nadležnim parlamentima i realizovanje kampanje zastupanja. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije.

   

  Fotografije sa okruglog stola možete pogledati OVDJE

 • Prezentacija rezultata projekta

  Udruženje građana „DON“ (Demokratija-Organizovanje-Napredak) je u proteklih 10 mjeseci u 4 opštine USK i prijedorske regije (Prijedor, Kozarska Dubica, Sanski Most i Bosanski Petrovac) realizovalo projekat „Aktivizam mladih za bolji proces pomirenja u ruralnim multietničkim zajednicama“ podržan od strane Američke Ambasade (OPA).

  Realizacijom projekta u 7 ruralnih multietničkih zajednica, realizovano je 7 građanskih akcija, kroz koje su riješeni odabrani infrastrukturni problemi.

  MZ LJUBIJA-„Izgradnja autobusnih stajališta“

  MZ ZECOVI – „Izgradnja dječijeg igrališta“

  MZ BJELAJCI – „Izgradnja sportsko rekreativnog centra“

  MZ POBRIJEŽJE – „   Stvaranje uslova za bolji rad mladih“

  MZ STARI MAJDAN –„Adaptacija doma mjesne zajednice“

  MZ BJELAJ – „Sanacija izvorišta Mađarac“

  MZ BRAVSKO – „Izgradnja školskog dječijeg igrališta“

  Sprovođenjem ovih akcija izgrađeni su bolji međuljudski odnosi, kao i razumijevanje između članova zajednice, što je dovelo do jačanja neraskidivih veza među ljudima kroz zajednički rad mladih iz različitih etničkih skupina na razvoju lokalnih akcionih planova i zajedničkom provođenju pilot akcija. U pilot projekte koje su kreirali građani mjesnih zajednice je uloženo 20859,65 KM kroz učešće Udruženja „DON“, lokalnih uprava i od strane građana kroz novac, robu ili usluge.

  Za potrebe realizacije akcija u sedam mjesnih zajednica uloženo je 2773 volonterska sata, a u cjelokupan proces je uključeno 1657 građana kroz 94 različita sastanka u deset mjeseci.

  Fotografije sa prezentacije rezultata možete pogledati OVDJE

Translate »