• PRELIMINARNA OCJENA IZBORNOG DANA

  koalicija

  Preliminarna ocjena izbornog dana Koalicije „Pod lupom“ je da je izborni proces na većini biračkih mjesta i lokalnih izbornih komisija u BiH proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH, izuzev Stoca. Incidentne situacije i nepravilnosti su se dešavale u pojedinim opštinama u vidu kršenja Izbornog zakona i provedbenih akata. Zaprimljene prijave o ovim incidentima i nepravilnostima ukazuju na probleme u održavanju izbora.

   

  [Detaljnije…]

 • Konferencija za novinare Koalicije “Pod lupom” u 22,00h u Sarajevu

  koalicija

  Koalicija ”Pod lupom” je na konferenciji za novinare održanoj u 22:00h u Sarajevu izvijestila javnost o procesu glasanja i zatvaranja biračkih mjesta, te o uočenim kritičnim situacijama (povrede izbornih pravila) na terenu do 21:00 sat.

  Prije svega, Koalicija „Pod lupom“ još jednom najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu. Osim napada na predsjednika Opštinske izborne komisije u Stocu, zabilježeni su slučajevi nasrtaja na članove biračkog odbora na BM 026B010 u Pelagićevu, fizički napad na predsjednicu biračkog odbora na BM 125A017 u Prozor-Rami, dva slučaja fizičkog nasilja između birača u Ilijašu i Visokom, kao i otvorene prijetnje posmatračima Koalicije „Pod lupom“. Ovakvo ponašanje sudionika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora. Napominjemo da ovoliko slučajeva nasilja na biračkim mjestima nije zabilježeno unazad 10 godina.

  [Detaljnije…]

 • Koalicija najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu

  koalicija

  Koalicija „Pod lupom“ najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu. Osim napada na predsjednika Opštinske izborne komisije u Stocu, zabilježeno je još nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH, kao i otvorene prijetnje posmatračima Koalicije „Pod lupom“. Ovakvo ponašanje sudionika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora.

  Do 16:30 sati posmatrači Koalicije ”Pod lupom” izvijestili su o 93 kritične situacije, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz saradnju sa lokalnim izbornim komisijama i Centralnom izbornom komisijom BiH.

  [Detaljnije…]

 • Izborni proces do 10:00 sati ”pod lupom” posmatrača

  koalicija

  Koalicija ”Pod lupom”, koja građanski, nestranački posmatra Lokalne izbore 2016, izvjestila je javnost na današnjoj press konferenciji u Sarajevu o otvaranju biračkih mjesta i kritičnim situacijama koje su zabilježili njeni posmatrači do 10:00h.

  Biračkim mjestima je bez ikakvih smetnji pristupilo 99% posmatrača Koalicije, dok je 1% posmatrača imalo problem sa  ulaskom  na biračko mjesto zbog nedovoljne komunikacija između pojedinih lokalnih izbornih komisija i Centralne izborne komisije BiH i problema sa izdavanjem akreditacija. Koalicija sarađuje s Centralnom i  lokalnim izbornim komisijama na otklanjanju ovih problema.

  [Detaljnije…]

 • 2500 posmatrača Koalicije nesmetano pristupilo biračkim mjestima

  lupa

  Koalicija ”Pod lupom” obaviještava javnost da je 99% građanskih, nestranačkih posmatrača Koalicije pristupilo biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni  i da im je omogućen nesmetan pristup.

  Pristup na biračka mjesta nije omogućen za 1% posmatrača zbog nedovoljne komunikacija između pojedinih lokalnih izbornih komisija i Centralne izborne komisije BiH i problema sa izdavanjem akreditacija. Koalicija sarađuje s Centralnom i  lokalnim izbornim komisijama na otklanjanju ovih problema.

  [Detaljnije…]