Samo u jednoj pekari u Prijedoru besplatan hljeb za siromašne

U samo jednoj pekari u Prijedoru, u onoj koja se nalazi u ulici Save Kovačevića, postoji korpa u koju Prijedorčani mogu ostaviti hljeb koji su kupili svojim siromašnim sugrađanima.

Akcija pod nazivom “Hljeb za poslije” počela je prije četiri godine, a iniciralo je Udruženje građana DON iz Prijedora, čija predsjednica Murisa Marić kaže da je na početku bilo dosta zainteresiranih pekara, ali i Prijedorčana koji su željeli pomoći.

  • U prvoj godini smo imali odlične rezultate, a onda se korpa za ovaj hljeb nekako “izgubila” iz većine pekara. Neko je uklonio zbog manjka prostora ili iz nekih drugih razloga. Uglavnom, ostala je samo u jednoj pekari – kaže Marić.

I nakon četiri godine interes za ovaj besplatan hljeb ne jenjava. Radnica pekare Božana Kragulj kaže da je trenutno mnogo više onih koji hljeb traže nego onih koji ga poklanjaju.

  • Sve više ljudi dolazi, a sve je manje onih koji daju novac za ovaj hljeb. U korpi dnevno budu tri do četiri hljeba, a možda toliko više onih koji ga stidljivo traže – kaže Kragulj i dodaje da ova korpa ostaje do daljnjega.

Preuzeto sa: http://avaz.ba/kantoni/unsko-sanski-kanton/348213/samo-u-jednoj-pekari-u-prijedoru-besplatan-hljeb-za-siromasne

Translate »