Press konferencija – Završnica projekta

Mladi predstavnici političkih partija i Omladinskog savjeta Prijedor u prethodnih 5 mjeseci učestvovali su u aktivnostima projekta „Poboljšanje političkog i građanskog liderstva mladih u Prijedoru“.
Projekat je imao za cilj kroz edukativne module i zagovaračke kampanje ojačati kapacitete mladih, predstavnika političkih partija i Omladinskog savjeta sa područja grada Prijedora u svrhu povećanja uključenosti mladih i građana u procese donošenja odluka.

Mladi su jačali svoje kapacitete kroz edukativne radionice na teme:
– „Nadležnosti jedinica lokalne samouprave“
– „Prioriteti u Omladinskoj politici grada Prijedora“
– „Promocija upotrebe društvenih mreža u svrhu kampanja zagovaranja za unapređenje položaja mladih”
Pored edukativnih radionica mladi su uz pomoć mentora zagovarali i 3 kampanje na teme:
– Preporuke za unapređenje dokumenta „Omladinska politika grada Prijedora“
– Uvođenje aktivnosti „Sat sa građanima“ u sklopu koje bi predstavnici Skupštine grada Prijedora jednom mjesečno razgovarali sa građanima i saslušali njihove prijedloge za unapređenje kvaliteta života u našem Gradu.
– Preporuke za unapređenje dokumenta „Uputstva za organizovanje i sprovođenje izbora za članove savjeta mjesnih zajednica” u svrhu većeg uključivanja mladih u rad Savjeta.
Učesnici projekta su anketirali preko 500 građana da bi dobili što kvalitetnije prijedloge za svoje kampanje.Prva kampanja unapređenje dokumenta “Omladinska politika grada Prijedora” rezultirala je uključivanjem učesnika projekta u radnu grupu za unapređenje akcionog plana “Omladinske politike grada Prijedora” i usvajanjem istog na Skupštini grada.
Druge dvije kampanje su dostavljene Predsjedniku Skupštine Grada i biće razmatrane kada prođe ljetna pauza.
U sklopu projekta su organizovane i “Kafe sa uticajnim političarima” na kojima su mladi direktno donosiocima odluka mogli prezentovati svoje ideje i kampanje. Na 3 ovakva događaja mladi su se sastali sa Gradonačelnikom, Predsjednikom Skupštine Grada i odbornicima gdje su im prezentovali ideje za unapređenje položaja mladih u Prijedoru.
U sklopu projekta mladi su posjetili MZ Orahovica u Zenici u svrhu razmjene iskustava i primjera dobre prakse.
Priliku da promovišu svoje kampanje mladi su imali i u organizovanim TV emisijama na televiziji Prijedor.
U toku projekta mladi su došli na ideju da organizuju “Igre mladih” u MZ Gornja Dragotinja gdje su kroz tradicionalne igre oživjeli dešavanja u ovoj mjesnoj zajednici. Takođe su organizovali akciju uređenja mosta na Bereku gdje su svojim volonterskim radom ofarbali most i postavili žardinjere sa cvijećem.Na kraju projekta je organizovana i posjeta Centru za posjetioce “Pecka” gdje su od domaćina usvojili znanja o oživljavanja ruralnih mjesnih zajednice u svrhu izrade kvalitetne turističke ponude.
Pored mnogo usvojenih znanja i vještina na ovom projektu mladi su pokazali i zajedništvo i svojim primjerom dokazali da su pokretač pozitivnih procesa i da svojim zalaganjem mogu služiti za primjer svojim sugrađanima.
Udruženje “DON” implementira projekat uz podršku „Programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI),, koji sprovodi IOM Bosnia and Herzegovina uz finansijsku podršku USAID Bosnia and Herzegovina

 

Translate »