5 je do 12: Koalicija „Pod lupom“ na ulicama širom BiH upozorava da je ostalo još malo vremena za izbornu reformu

Saopštenje za javnost i medije, (20.04.2022.)

Predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ su danas sa više od 40 partnerskih organizacija civilnog društva širom Bosne i Hercegovine izašli na ulice u simbolično vrijeme, petdo dvanaest, da poruče da je ostalo još jako malo vremena za unapređenje izbornog procesa u BiH.Ostalo je još 15 dana do raspisivanja Opštih izbora i jako malo vremena za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Krajnji je rok da parlamentarci i parlamentarke Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvoje neophodne izmjene Izbornog zakona kako bi izbori bili slobodniji i pošteniji, te kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces. – poručili su iz Koalicije „Podlupom“.Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je potpisalo 17 poslanika/ca u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, upućen u parlamentarnu proceduru, uz zahtjev da se razmatra po skraćenom postupku.

Značajan broj preporuka Koalicije „Pod lupom“ kojima bi se uveliko unaprijedio izborni proces je obuhvaćen Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, uključujućiuvođenje novih tehnologija u izborni proces. Podsjećamo da je građansku peticiju Koalicije „Pod lupom“ za uvođenje elektronske identifikacije birača i biračica i mašina za skeniranje glasačkihlistića potpisalo 92.000 građana i građanki BiH. Svih 92.000 potpisa građana i građanki BiH za uvođenje novih tehnologija u izborni proces je predato u Parlamentarnu skupštinu Bosne iHercegovine.

Jasno je da većina građana i građanki BiH smatra da je neophodno raditi na povećanju integriteta izbornog procesa koji je godinama unazad kompromitovan.Dodatno, predložena su i druga tehnička unapređenja koja je Koalicija „Pod lupom“ aktivno zagovarala u prethodnom periodu, kao što je reforma biračkih odbora, sprečavanje zloupotrebejavnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje, te uvođenje zamjenskog poslaničkog mandata.Iz Koalicije „Pod lupom“ su poručili da će nastaviti aktivno i glasno zagovarati unapređenje izbornog procesa, te su pozvali donosioce odluka, parlamentarce i parlamentarke Parlamentarneskupštine BiH, da usvoje izmjene Izbornog zakon u BiH.Projekat finansira Evropska unija

Translate »