Obuka “Kulturna baština i turizam”

U Sarajevu održana obuka “Kulturna baština i turizam” za predstavnike Mreže organizacija civilnog društva u oblasti kulturnog naslijeđa iz FBiH.

📍U srijedu je u Sarajevu, u organizaciji Asocijacije za interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH, održana prva od tri obuke, koje imaju za cilj jačanje kapaciteta Mreže organizacija civilnog društva u oblasti kulturnog naslijeđa iz FBiH. 👉Obuci je prisustvovalo blizu 20 učesnika, predstavnika udruženja Mreže. Obuku je održao prof.dr. Almir Peštek na temu: “Kulturna baština i turizam”, a u okviru koje je pružio osnovne informacije o turističkoj valorizaciji kulturne baštine. Kroz konkretne primjere predstavnici udruženja su dobili smjernice o načinu primjene marketinga u kulturnom turizmu, sa posebnim osvrtom na digitalni pristup u marketingu. Profesor Peštek posebno je naglasio dio koji se odnosio na razvoj i pozicioniranje brenda. Učesnici su kroz razmjenu mišljenja i primjere drugih brendova diskutovali o načinu na koji svoj brend mogu podići na novi nivo i učiniti ga prepoznatljivim. Također se govorilo i o sistemskim problemima sa kojima se učesnici u svom djelovanju susreću, te najpovoljnijem pristupu i rješenjima za iste.

‼️Naredna obuka za članice Mreže FBiH bit će održana u oktobru tekuće godine na temu: “Identifikacija i predlaganje sticanja statusa zaštićenih dobara kulturne baštine u Bosni i Hercegovini”.

📢Obuke se održavaju u okviru projekta “Doprinos mreža organizacija civilnog društva unapređenju kulturne baštine BiH”, kojeg implementiraju Asocijacija za interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH sa partnerima Fondacijom lokalne demokratije iz Sarajeva, Udruženjem građana Don iz Prijedora i Udruženjem građana Topeer iz Doboja, a projekat finansira Evropska unija.Partneri: Fondacija lokalne demokratije, Udruženje za zaštitu potrošača “DON”, UG ToPeeRUčesnici: Udruženje građana ”Sehara” Tešanj, Udruženje Gračaničko Keranje, Srednjovjekovni grad Dubrovnik u Bosni, Udruzenje LIPA, UKP Mostar, Kraljevska Dolina, Udruga Neveš – Boljuni, te Zoran Bibanović (Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti Wigwam).

Translate »