GERONTODOMAĆICE POMAŽU IZNEMOGLIM I BOLESNIM OSOBAMA

Uz pomoć UNDP-a i Gradske uprave, Udruženje za zaštitu potrošača DON provodi projekat „Niste sami“. Projekat obuhvata obuku gerontodomaćica, a cilj je da se starim,  iznemoglim i bolesnim  osobama olakšaju svakodnevne muke i problemi.

Maru Stijepić iz Busnova život nije štedio. U ratu je izgubila sina, a nedavno je izgubila i muža, koji joj je bio velika pomoć i podrška. Ostala je sama, ali da sve bude još gore i teže, razboljela se i pala u postelju iz koje više ustati ne može. Koliko može Mari pomaže komšinica, a zahvalna je i gerontodomaćicama koje je obilaze i život čine bar malo lakšim.

Životna sreća davno je napustila i Dušanku Savić iz Saničana. Prije više od 20 godina  doživjela je moždani udar, a u zadnje tri godine krevet joj je postao ono mjesto iz kojeg dalje i više ne može. Puna je zahvalnosti za gerontodomaćice, ali i topline i brige za ostarjelog supruga Ljubana, koji joj, narušenog zdravlja, pomaže koliko može.

Jedna od gerontodomaćica je i Radmila Vlajko. Ona ističe da je ljubav prema nemoćnim osobama presudila da se prihvaati ovog poziva, koji, kako kaže, nosi u sebi izvornu ljudsku plemenitost. „Sretna sam što su nam omogućili da budemo dio ovog projekta, jer ovaj poziv je plemenit kad je nemoćnima potrebna pomoć“, kaže Radmila.

Projekat „Niste sami“ implementira Udruženje građana DON. Finansira ga UNDP, a podršku pruža i Gradska uprava. „Projekat obuhvata obuku za gerontodomaćice, odnosno pomoć u kući. Četiri mjeseca su imali obuku sa doktorima, socijalnim radnicima i psiholozima i početkom septembra su bile spremne da krenu na teren. Tri tima, sa po dvije gerontodomaćice, obilaze 20 korisnika. To su lica u stanju socijalne potrebe, stara iznemogla lica, bez bližih rodbinskih staranja“, pojašnjava Zoran Petoš iz DON-a.

Projekat „Niste sami“ uskoro će biti završen, a u Udruženju potrošača DON nadaju se da će i iduće godine dobiti sredstva za nastavaka ovih aktivnosti. Takođe se nadaju da će u narednom periodu biti donesena sistemska rješenja, koja bi starim, iznemoglim i bolesnim osobama olakšala život.

Izvor kozarski vjesnik

Translate »