Građenje zajednica

Udruženje građana „DON“, već 15 godina, kroz strateški program Rad na građenju zajednica, unapređuje kvalitet življenja unutar mjesnih zajednica, odgovarajući na potrebe građana i nudeći nova rješenja za probleme u samoj mjesnoj zajednici.

Angažovanjem ljudskih resursa i ostalih izvora podrške u zajednici, kao i podizanjem svjesti građana, doprinjeli smo izgradnji trajne saradnje između predstavnika mjesnih zajednica, lokalne vlasti, privrednih subjekata i drugih aktera, i na taj način osigurali dugoročnu održivost lokalnih građanskih inicijativa, kroz aktivno učešće građana u razvoju lokalnih zajednica.

Koliko je značajan proces rada sa mjesnim zajednicama u koji je „DON“ uključen govori i podatak da je Narodna Skupština RS u decembru 2012.godine donijela vrlo značajno Uputstvo o izborima u mjesnim zajednicama, što je jedna od najznačajnih novina, jer će građani imati mogućnost da na transparentan način biraju predstavnike Savjeta. Mnoge opštine su po upustvu počele vršiti izbor predstavnika mjesnih zajednica.

Od Marta 2015 osnovali smo fond za filantropiju “Prijedor, MOJ Grad”, svrha osnivanja ovog fonda za građanske inicijative i razvoj zajednice te stvaranje partnerstava sa društveno korisnih projekata.

Fizička lica mogu da se prikuljuče u klub prijatelja i učestvuju sa iznosom od 1-10KM, a pravna lica 10-200KM mjesečno.

Sredstva se upaćuju na poseban račun za građanske inicijative i razvoj zajednice 562-363-190-009-9628 A.D. Sberbank Banja Luka, Filijala Prijedor.

Učinimo da naš Grad služi za primjer kako se od malih inicijalnih sredstava može napraviti mnogo.

 

Translate »