Ekonomsko osnaživanje građana

Cjeloživotno učenje odnosi se na “svaku aktivnost učenja tokom cijeloga života radi unapređenja znanja, vještina i kompetencija u okviru ličnog, građanskog, društvenog ili profesionalnog djelovanja pojedinca”. Koncept cjeloživotnog učenja zamisao je uspostavljanja učenja u svim životnim razdobljima i u svim oblicima u kojima se ostvaruje (formalno, neformalno i informalno).

Uz koncept cjeloživotnog učenja najčešće se vezuju ciljevi ekonomske prirode, npr. postizanje veće konkurentnosti i trajne zaposlenosti. S druge strane ne smiju se zanemariti jednako važni ciljevi koji pridonose aktivnijoj ulozi pojedinca u društvu.

Ti su ciljevi podsticanje društvene uključenosti, razvoj aktivnoga građanstvate razvijanje individualnih potencijala pojedinaca.

Naša iskustva sežu i van granica naše zemlje (Italija, Mađarska, Švedska i dr.) u kojima smo učili o značaju stvaranja mogućnosti sticanja novih znanja kroz neformalno-građansko obrazovanje, dobijanje certifikata koji će omogućiti lakše pronalaženje novih poslova, a ujedno i preporuku poslodavcima da su polaznici obuke dobijanjem certifikata prošli kroz izuzetno kvalitetnu teoretsku i praktičnu obuku i stekli visok nivo znanja.

Translate »