Zaštiti potrošača, informiši trgovca

Sa trgovcima i pružaocima usluga sa područja grada Prijedora u petak 29.09.2023. godine održan je okruglii sto na temu „Prava i obaveze trgovaca i pružaoca usluga u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača“. Tema okruglog stola je informisanje trgovaca i pružaoca usluga o pravima i obavezama u skladu sa Zakonom, te unapređenje zaštite potrošača i povećan interes ove grupacije za poštovanje potrošačkih prava.

Ovom prilikom trgovcima i pružaocima usluga prezentovane su zakonske obaveze, ali se razgovaralo i o mnogim potrošačkim predmetima iz prakse, kao i o nedostatku određenih tijela i institucija koji podjednako treba da pomognu i potrošačima i trgovcima. Navedeni su primjeri nedostataka kod „vještačenja obuće“, servisiranja elektro uređaja, internet prodaje te zaštite kod kupovine polovne robe i dr. Razmjenom iskustava, zakonskim obavezama i učešćem na edukacijama trgovci usvajanjem znanja štite svoje poslovanje od eventualnih kazni a samim tim povećava se nivo zaštite potrošača.

Navedena aktivnost je dio projekta „Svi mi, smo potrošači“, koji se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD 2, koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Grada Prijedor.

#EU, #eubih, #LocalDemocracy, #UNDP, #UNDPBiH, #ReLOaD, #ReLOaDBiH, #RELOADWesternBalkans, #WesternBalkan

Translate »