• Udruženja potrošača u borbi za uređenje internet prodaje

  Potrošačke navike su se znatno promijenile u poslednje dvije godine, tako da u ovom vremenu i našoj zemlji svjedočimo popularizaciji e-trgovine i sve većem broju potrošača koji se odlučuju trgovati na ovaj način. Pored udobnosti i konfora vlastitog doma, velikog izbora ponude i olakšanog načina nabavke roba i usluga, najveća mana online trgovine je njen negativan utjecaj na tradicionalnu trgovinu, jer povećan obim online narudžbi umanjuje obim poslovanja u tradicionalnim trgovinskim radnjama, koje gube prihode što znatno umanjuje i potrebu za radnom snagom. S druge strane, e-trgovina pruža prilike svima onima koji su spremni prilagoditi se i dio poslovanja prebaciti na online poslovanje.

  [Detaljnije…]
 • Prava potrošača nisu adekvatno zaštićena kada je u pitanju 🛒kupovina putem 💻interneta

  Prava potrošača nisu adekvatno zaštićena kada je u pitanju 🛒kupovina putem 💻interneta, zaključak je analize koju su sprovela udruženja za zaštitu potrošača Bosne I Hercegovine. 📌 Trgovačke metode koje se odnose na e-trgovinu u Bosni I Hercegovini nisu u dovoljnoj mjeri pravno uređene, potrošači su izloženi riziku od prevare, i u najvećem broju slučajeva poštovanje njihovih potrošačkih prava prepušteno je dobroj volji e – trgovaca.

  [Detaljnije…]
 • Prvi sastanak mreže

  22.10.2021. u Sarajevu je održan prvi sastanak pred formiranje Mreže OCD u Federaciji BiH u sklopu projekta „Doprinos mreža OCD unapređenju kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini a implementiramo ga zajedno sa našim partnerima Fondacija lokalne demokratijeUdruženje za zaštitu potrošača “DON” i @UG ToPeeR Sastanak je bio hibridnog tipa i istom su prisustvovali predstavnici deset organizacija iz cijele Federacije dok je ostatak organizacija sastanak pratio preko Zoom platforme. Organizacije su ovu priliku iskoristile da predstave sebe, svoj rad i prethodne projekte te da se međusobno upoznaju. Učesnicima su detaljno objašnjeni ciljevi i planirane aktivnosti projekta kao i način funkcionisanja same Mreže. Sastanku je prethodilo ekstenzivno mapiranje i evaluiranje organizacija: kroz upitnik za procjenu kapaciteta organizacija, online fokus grupe i dubinske intervjue te terenske posjete. Na sastanak su pozvane organizacije koje mogu doprinijeti Mreži i zajednički kreiraju optimalan miks organizacija koji uključuje organizacije koje se bave materijalnim i nematerijalnim naslijeđem, organizacije čije su aktivnosti promocije i edukacije usmjerene na djecu i mlade ali i organizacije koje uključuju osobe treće životne dobi.U dijelu predviđenom za diskusiju, organizacije su podijelile svoja dosadašnja iskustva u radu i ograničenja sa kojima se susreću te dale komentare na način funkcionisanja Mreže. U narednih nekoliko dana, sličan događaj će biti organizovan i sa organizacijama iz Republike Srpske.

 • Press konferencija – Završnica projekta

  Mladi predstavnici političkih partija i Omladinskog savjeta Prijedor u prethodnih 5 mjeseci učestvovali su u aktivnostima projekta „Poboljšanje političkog i građanskog liderstva mladih u Prijedoru“.
  Projekat je imao za cilj kroz edukativne module i zagovaračke kampanje ojačati kapacitete mladih, predstavnika političkih partija i Omladinskog savjeta sa područja grada Prijedora u svrhu povećanja uključenosti mladih i građana u procese donošenja odluka.

  [Detaljnije…]

 • Posjeta Centaru za posjetioce „Pecka“

  Mladi učesnici projekta „Poboljšanje političkog i građanskog liderstva mladih u Prijedoru“ posjetili su Centar za posjetioce „Pecka“ u opštini Mrkonjić Grad. Razlog posjete je upoznavanje sa primjerima dobre prakse, odnosno iz „prve ruke“ saznati kako iskoristiti prirodna bogatstva i ruralne mjesne zajednice, za izradu samoodrživog turističkog proizvoda. Ljubazni domaćin im je objasnio kako od devastirane, odavno zatvorene seoske škole, izraditi Centar koji je početna i povratna tačka za izlete, penjanje, vožnju biciklima, planinarenje visokom Krajinom, sastanke sa vodičima i dr. Jedan od veoma bitnih aspekata djelovanja Centra je organizovanje škola u prirodi za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Djeca u direktnom kontaktu sa prirodom prolaze edukativne staze na kojima im se podiže svijest o očuvanju prirode, važnosti proizvodnje i konzumacije organske hrane. Centar posjeduje odgovarajuću infrastrukturu, parking mjesta za posjetioce, smještajne kapacitete kao i ugostiteljske sadržaje. U ponudi su i kvalitetni bicikli za iznajmljivanje, a u blizini Centra se može kampovati. U sklopu posjete je organizovan izlet na izvore rijeke Sane, koji su oduševili učesnike svojim izgledom i podigli njihovu svijest o zaštiti rijeke koja protiče i kroz njihov Grad. Iz ove posjete mladi su otišli pod utiscima i vjerom da se u selima grada Prijedora takođe može organizovati ovakav vid turističke ponude i to je nešto za šta će se zalagati u budućnosti.Udruženje “DON” implementira projekat uz podršku „Programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI),, koji sprovodi IOM Bosnia and Herzegovina uz finansijsku podršku USAID Bosnia and Herzegovina

  [Detaljnije…]

Translate »