Zaštiti prava potrošača

Poštovani potrošači,
ovih dana imamo mnogo pritužbi na usisivače. U prilogu želimo da Vam damo kratko uputstvo na šta obratiti pažnju prilikom kupovine jednog ovakvog kućnog aparata. DOBRO OBRATITE PAŽNJU na nekoliko segmenata:
1.Usisna snaga
Pri kupovini usisivača pored priključne snage motora trebalo bi obratiti pažnju i na usisnu snagu. Izražava se u vatima ili kilopaskalima (1 kilopaskal (kPa) = 13 vati (w)) i tačno određuju jačinu usisavanja. Na svakom uređaju je istaknuta maksimalna usisna snaga, a kod većine postoje i regulatori za jačinu. Današnji modeli uglavnom imaju priključnu snagu između 1400W i 2000 W, a usisnu snagu iznad 400W.
Potrebno je napomenuti i to da je sa jačom priključnom snagom veća potrošnja električne energije, što ne mora da znači da je jača i usisna snaga. Često se usisna snaga povezuje sa sistemom filtriranja, pa usisivači sa boljim filtriranjem i više filtera gube na usisnoj snazi, ali donose neke druge prednosti.
2.Vrste filtera

• Kesa u ulozi filtera
U ovu grupu spadaju konvencionalni usisivači sa kesom, kod kojih ne postoje dodatni filteri, već sama kesa preuzima njihovu ulogu.

• Hepa filteri
HEPA (High-Efficiency particulate air) su izduvni filteri koji obezbeđuju visoku efikasnost zadržavanja čestica nečistoće. Pri usisavanju izlazi pročišćen vazduh, a na samom filteru se zadržavaju nečistoće i neprijatni mirisi. HEPA filteri mogu biti perivi i neperivi. Ukoliko se odlučite za perivi imaćete s vremena na vreme dodatni posao oko pranja samog filtera. Nasuprot tome, neperivi filteri zahtevaju zamenu posle određenog perioda, a samim tim i dodatni trošak.
Usisivači sa HEPA filterima dolaze u dve varijante: sa kesom ili sa posudom.

• Vodeni filter
Vodena filtracija garantuje temeljno čišćenje, a širenje prašine i neprijatnih mirisa praktično ne postoji. Usisivači sa vodenim filterom imaju opciju suvog i mokrog čišćenja, pa se mogu koristiti i za dubinsko čišćenje tepiha i nameštaja.

Odluka je na Vama, da li da kupite usisvač sa “kesom”, “hepa filterom”, “posudom za vodu” ili “robot usisivač”.
VAŠ DON u ZAŠTITI PRAVA POTROŠAČA

Translate »