Konferencija “Izazovi u radu komunalnih preduzeća”

U Banja Luci je u petak uz prisustvo predstavnika lokalnih zajednica, javnih komunalnih preduzeća, predstavnika Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i udruženja potrošača, održana konferencija o izazovima u radu komunalnih preduzeća.

Svi prisutni su jasno i nedvosmisleno definisali da je problema mnogo, da odgovornost za rad i nerad leži u lokalnim zajednicama, da se često odgovornost prebacuje sa lokalne uprave na preduzeće i obrnuto, a da pri tome građani trpe i plaćaju ceh. Odgovornost za ne formiranje i ne poštivanje zakona vezano za Savjetodavna tijela leži u lokalnoj upravi, dok su javna komunalna preduzeća odgovorna za formiranje Komisija koje su od krucijalne važnosti za građane.

Pored toga, česti izvještaji revizije sa ocjenom i mišljenjem sa rezervom ukazuju da se ne poštuje ni finansijska niti zakonska usklađenost akata, na što ukazuju i udruženja potrošača. Preporuka svih prisutnih je da lokalne uprave zajedno sa preduzećima snose odgovornost za ovakvo stanje i da nema opravdanja za isto. Netransparentnost, loše poslovanje, politička zapošljavanja, ne usklađenost akata, česta poskupljenja usluga ukazuju na loše rukovođenje i samo su dio problema koje treba rješavati u narednom periodu.

Kao vidan napredak u radu, ističemo da su u proteklom periodu u lokalnim zajednicama Brod, Prnjavor, Teslić, Zvornik, Bratunac, Srbac, Šamac, Prijedor, Kozarska Dubica izrađene usklađene sa zakonom Odluke vezane za rad komunalnih preduzeća od kojih su neke usvojene, a druge čekaju na usvajanje u narednom periodu.

Navedene aktivnosti se provode u okviru projekta “Građani u borbi za smanjenje zloupotrebe javnih funkcija”, uz podršku Centara civilnih inicijativa i Američke agencije za razvoj (USAID) kroz program USAID ove podrške gradjanima u borbi protiv korupcije.#USAIDBIH, #USAinBiH

Translate »