• Ulična akcija u Kozarskoj Dubici

  U cilju upoznavanja građanstva sa misijom Koalicije “Pod lupom” Udruženje građana “DON” je 15.08.2018. godine održalo uličnu akciju u Kozarskoj Dubici, te i na taj način uputilo poziv građanima da budu dio tima od 4 000 građanskih nestranačkih posmatrača izbornog dana.

  [Detaljnije…]

 • Ulična akcija na Trgu Majora Zorana Karlice u Prijedoru

  Udruženje građana “DON”, članica Koalicije “Pod lupom”, održalo je 14.08.2018. godine uličnu akciju na Trgu Majora Zorana Karlice u Prijedoru u cilju upoznavanja građanstva sa misijom Koalicije i pozivom da budu dio tima od 4 000 građanskih nestranačkih posmatrača izbornog dana.

  [Detaljnije…]

 • Trening za dugoročne posmatrače/ice

  Koalicija ”Pod lupom” održala je trening za dugoročne posmatrače/ice izbora 2018.
  Cjelokupan izborni period, od raspisivanja izbora do potvrđivanja izbornih rezultata, od 15.7. će pratiti i 63 dugoročna posmatrača/ice Koalicije koji su aktivni na području cijele BiH. Zajedno će posmatrati rad lokalne izborne administracije i sve aktivnosti predviđene izbornim kalendarom te raditi na otkrivanju izbornih nepravilnosti i prevara.
  Na Press konferenciji za medije (19.7.2018.) Koalicija je pozvala građane i građanke BiH da se prijave za građansko, nestranačko posmatranje izbora na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice Koalicije, www.podlupom.org.

  [Detaljnije…]

 • Koalicija najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu

  Koalicija „Pod lupom“ najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu. Osim napada na predsjednika Opštinske izborne komisije u Stocu, zabilježeno je još nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH, kao i otvorene prijetnje posmatračima Koalicije „Pod lupom“. Ovakvo ponašanje sudionika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora.

  Do 16:30 sati posmatrači Koalicije ”Pod lupom” izvijestili su o 93 kritične situacije, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz saradnju sa lokalnim izbornim komisijama i Centralnom izbornom komisijom BiH.

  [Detaljnije…]

 • Izborni proces do 10:00 sati ”pod lupom” posmatrača

  Koalicija ”Pod lupom”, koja građanski, nestranački posmatra Lokalne izbore 2016, izvjestila je javnost na današnjoj press konferenciji u Sarajevu o otvaranju biračkih mjesta i kritičnim situacijama koje su zabilježili njeni posmatrači do 10:00h.

  Biračkim mjestima je bez ikakvih smetnji pristupilo 99% posmatrača Koalicije, dok je 1% posmatrača imalo problem sa  ulaskom  na biračko mjesto zbog nedovoljne komunikacija između pojedinih lokalnih izbornih komisija i Centralne izborne komisije BiH i problema sa izdavanjem akreditacija. Koalicija sarađuje s Centralnom i  lokalnim izbornim komisijama na otklanjanju ovih problema.

  [Detaljnije…]

Translate »